Apparatuur

Voor het maken van de foto en video opnamen maak ik gebruik van:

  • Een Light&Motion Stingray onderwaterhuis. Dit is een fijn, symmetrisch huis met 2 handvatten waarmee alle bedienfuncties uitgevoerd kunnen worden; zoomen, instellen witbalans, starten en stoppen van de opname en het maken van een foto (ook tijdens het filmen!). Het is allemaal onder het bereik van je linker- en rechterduim.
    Op de achterkant van het huis is een display zodat je kunt zien wat je opneemt.
  • De Sony HDR-XR520 videocamera. Deze camera neemt Full-HD (1920*1080 pixels) op en is voorzien van een 240 GB harddisk die 100 uur beelden kan opslaan. Ik maak geen gebruik van SD kaartjes omdat de camera enkel gebruik kan maken van Sony Memorystick kaartjes die voor veel geld te krijgen zijn. Gelukkig doet de harddisk het prima.
    Alle functies van deze camera (inclusief het menu) kunnen met behulp van de knoppen van het onderwaterhuis bediend worden.
  • Twee RGBlue system 02 onderwaterlampen. Geven een super egaal, gespreid licht! Voorzien van een traploze dim mogelijkheid zodat de immense hoeveelheid licht (2400 lumen) goed gedoseerd kan worden. Tevens is het mogelijk om ze aan de buitenkant op te laden, ze hoeven dus niet open hiervoor.
Light&Motion Stingray, Sony camera en RGBlue lampen

De beperking van de set is dat deze niet geschikt is voor het maken van groothoek opnames. Hiervoor gebruik ik een SJCAM SJ4000 actiecamera.

Transport
Voor het veilig en handig vervoeren van de spullen maak ik in Nederland gebruik van een Rako bak. Gewoon de set in een handdoek erin tijdens het vervoer in de auto. Ook makkelijk om meteen na de duik de apparatuur van een slok zoet water te voorzien (jerrycan mee) zodat het meeste Zeeuwse zout er meteen vanaf is.

Voor de reizen buiten de landsgrenzen gebruik ik een Explorercase waar alles gemakkelijk ingaat. De koffer heeft een zachte bescherming rondom. De indeling is naar keuze dankzij de met klitteband uitgerustte tussenschotten zodat je zelf de gewenste indeling kunt maken. Voorzien van wieltjes en is hij nog klein genoeg om mee te nemen in de cabine als handbagage. Mocht dat onverhoopt een keer niet lukken dan leg ik de case met vertrouwen op de bagageband.

Zowel Explorercases als Rako bakken kan je kopen bij Apox in Woerden. Gewoon een afspraak maken met Peter van der Panne, je spulletjes meenemen en met hem overleggen wat de mogelijkheden zijn.