Kasje van Dreischor

In het najaar van 2015 zijn we op duikplaats Dreischor Frans Kok rif (duikplaats 5) op zoek zijn naar het autowrakje op 20 meter diepte. We vinden het niet en na even gekeken te hebben bij de kleirichel op 15 meter, zwemmen we weer terug over de zandvlakte op 10 á 11 meter. Wat we zochten vonden we niet, maar we vinden wel iets wat we niet zochten! Het is een plantenkasje, zonder de ruiten erin, rechtop op de bodem.

Na de duik bespreken we de vondst. Wie heeft dat ding er neer gezet? En waarom? En hoe is dat gedaan? Je pakt hem ook niet zomaar onder je arm op, dus misschien is het wel door een boot met kraan overboord gezet. De volgende keer dat we op de duikplaats zijn, willen we er graag video-opnamen van maken. Maar bij terugkomst van de vorige duik hebben we niet genoeg opgelet, dus een zoektocht volgt. Moeten we nu iets meer naar het oosten of naar het westen om het kasje terug te vinden? We vinden het niet.

Bij de derde duik hebben we het weer teruggevonden. We bestuderen en filmen het kasje. Er is nog zeer weinig begroeiing op. De aluminium buizen van de staanders, de schuifdeur en zelfs het dakluik zijn goed te onderscheiden. Het lijkt dus alsof het er pas (misschien zelfs pas in 2015) neergezet is. Aan het einde van de duik zwemmen we rechtstreeks naar de kant, zodat we in het vervolg weten hoe er te komen. En maar snel een kaartje gemaakt om de vondst in het vervolg terug te kunnen vinden.

In het voorjaar van 2016 gaan we weer kijken. Met de ‘schatkaart’ in ons hoofd, is het kasje weer terug te vinden. Het is nu helemaal begroeid met zakpijpen en veel dieren hebben het al als thuisbasis gekozen. Het is een kunstmatig rif geworden. Behalve de zakpijpen wonen er krabben, garnalen en een enkele kreeft. Ook zweven er veel kwallen rond die het gehele gebeuren een mysterieus karakter geven.

Vlakbij het kasje zien we nog andere objecten liggen. Zo ontdekken we een fiets die geheel met oesters bedekt is. Als je goed kijkt ontdek je het achterwiel met het spatbord er nog aan vast. Iets dieper in het zand ligt nog een badkuip.

Onderstaand kan je de film over het kasje bekijken.

De plattegrond kan je hier vinden.

Update 2020: Inmiddels is bekend geworden dat het kasje niet meer recht staat maar in elkaar gestort is. De resten liggen er nog wel maar hij is dus niet meer zo mooi als voorheen.

7 reacties

 1. Hallo Marcel,

  hartelijk dank voor de tip betreffende het kasje! Bij ons eerste bezoek zwommen we er dank zij jouw raadgevingen recht op af!
  Het is ondertussen heel mooi begroeid met veel leven en zelfs voor de Grevelingen een bijzondere waarneming: de slanke ringsprietslak.
  Je kan de duik bekijken op YouTube via volgende link: https://youtu.be/BQnnQp3hy3U

  Groeten,
  Dirk Van den Bergh

  1. Hoi Dirk,

   Dank je voor je bericht. Leuk te horen dat je het kasje ook gevonden hebt en wat een leuk filmpje. Ben er dit jaar nog niet geweest dus was erg benieuwd naar de huidige staat.
   Wat een bonus om ook de slanke ringsprietslak tegen te komen. Ben die nog nooit tegen gekomen (of ik heb niet goed genoeg gekeken).

   Groetjes terug,
   Marcel

 2. Top. Leuk herinneringsfilmpje. Was het nog maar zo mooi.
  Restanten zijn gelukkig ook nog mooi begroeid en vol met leven. Badkuip is nu 3/4 verzand. De brede ringsprietslakken zitten er nog steeds in grote aantallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *