Mobula’s bij Pincess Alice Bank (Azoren)

Op 50 zeemijl (92.6 km) ten zuidwesten van Pico ligt de Princess Alice Bank. Boven water is er niets van te zien, omdat de bank op een diepte van minimaal 35 meter ligt. Het is een vissersgebied waar de mobula’s, familie van de adelaarsroggen, vaak te vinden zijn.

We vertrekken al vroeg in de ochtend met een grote zeewaardige Zodiac. Doordat de boot laag op het water ligt en dus niet schommelt, is de reis redelijk rustig. Na een kleine 4 uur varen komen we op de locatie aan en wordt er geankerd. Dat is nog knap lastig door de stroming maar de eerste poging is al succesvol.

Alhoewel de oppervlakte redelijk vlak is, staat er een immense stroming, sterker nog, het water giert om de boot heen! Het zal een uitdaging worden om bij de ankerlijn te komen die aan de voorsteven van de boot geknoopt is. Na de laatste briefing en voorbereidingen springen we met een lijn het water in en slepen ons naar de voorkant van de boot. Deze ‘tocht’ neemt al ruimt 10 minuten in beslag en kost zeker 50 bar. Moeizaam dalen we af naar een meter of 8 en zekeren ons aan de lijn, als we nu de lijn loslaten wordt het echt een probleem om weer in de boot te komen.

Na een minuut of 5 zien we plotseling schimmen in de verte die steeds dichterbij komen. Het zijn zeker 30 tot 40 mobula’s! Ze zijn in het begin wat schuchter, maar na een paar keer gekeken te hebben komen ze dichterbij. De rondjes waarmee ze zwemmen worden steeds kleiner. Soms blijven ze recht voor je hangen en lijken je wel aan te kijken. Een aantal van de mobula’s wordt vergezeld van remora’s, zuigvissen. Wat een prachtige beesten zijn het. Onbegrijpelijk hoe ze zo rustig in deze stroming kunnen zwemmen.

Na een uurtje verlaten we het water, wat nog steeds knap lastig is. Na de lunch en een oppervlakte-interval maken we de tweede duik. Gelukkig is de stroming beduidend minder, zodat het makkelijker is om de ankerlijn te bereiken en af te dalen.

Een super ervaring rijker vertrekken we voor een lange vaart terug naar Pico. Wat een toffe dag is het geweest!

Er is ook een video waar de mobula’s bewegend in te zien zijn.

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *